Hvis TV Programmer Blev Designet På Etisk Vis

Prøv at forestille dig en verden, hvor alle beslutninger blev taget ud fra et etisk og moralsk grundlag. I vores naivitet kan vi godt gå at tænke, at de fleste beslutninger tager højde for de etiske konsekvenser, af den simple grund, at der er mennesker bag beslutningerne. De fleste mennesker har et nogenlunde ordentligt moralsk kompas, hvilket vi kan se, hvis vi taler med individer. Problemet er imidlertid, at mange af vores konstruktioner i det moderne samfund udvander denne naturlige tendens til at handle på etisk vis. Det personlige ansvar forsvinder, og fokus skifter. Det er specielt tydeligt når det kommer til virksomheder i et kapitalistisk samfund. En virksomheds primære ansvar er at tjene penge til de mennesker, der har investeret i virksomheden. Samtidig bliver beslutninger ikke truffet af en enkelt person: ansvaret er derimod fordelt ud over en række mennesker. Det betyder at ingen behøver føle sig moralsk bundet: det var ikke dem der besluttede det, de lagde blot en stemme.

Men hvad betyder det i praksis? Det har faktisk ganske vidtrækkende konsekvenser. Du behøver ikke kigge længere end til dit TV for at se dem ganske tydeligt. Prøv at forestille dig hvad for nogle TV programmer der ville blive vist, hvis dem der stod for at designe dem, primært gjorde det ud fra et etisk synspunkt. Hvis du havde adgang til en kommunikationskanal der nåede ud til titusindvis af danskere, hvad ville så være det mest etisk korrekte du kunne informere dem med?

Der er mange ting, som den typisk dansker kunne nyde godt af at vide. Du kunne informere dem om, hvordan man lægger et budget og sørger for at man overholder det. Du kunne give et overblik over priser på Byggesagkyndig, så folk ikke endte med at betale overpris på de kiggede på bolig. Måske kunne du undervise dem i kritisk tænkning, og give dem alle sider på nyhedshistorier.

Men det er ikke helt de TV programmer vi ser. Det er tydeligt, at det at tjene penge kommer før de moralske intentioner. Vi har et program som ”Luksus Fælden” der påstår at det lærer os om budget planlægning og økonomi, men som primært har skruet op for underholdningen og forargelsen – fordi det giver flere seere, som betyder flere reklame-penge. I stedet for praktiske informationer omkring huskøb og byggesagkyndige, så får vi programmer som ”Hammerslag” hvor folk konkurrerer om at gætte prisen på et hus ud fra overfladiske og ligegyldige ting: alt sammen pakket ind i et godt lag underholdning. Og i stedet for kritisk tænkning og objektive nyhedshistorier, så bliver tingene ”bearbejdet” for os og vi får blot de hurtige konklusioner og den ene side af tingene, der vækker mest interesse, og derfor skaber flest seere. Det er en sørgelig udvikling, men det er nu engang sådan verden hænger sammen.